Anna Knutsen 300x del2Anna Knutsen deler sine minner fra tvangsevakueringa i 1944/-45. De rømte først til en hule i nærheten av Segelvik i Kvænangen. Etter et opphold der flyttet de tilbake til Frakkfjord. Der ble de oppdaget av tyske soldater, og kommandert til å evakuere sørover. 

(Versjon 1, med videosnutter, publiseres senere). 

 

Deres reise gikk via Alta, Tromsø og Trondheim til øya Tustna på Nordmøre.

Huleboere
Anna forteller om forberedelser til flukt og huleboerliv. Tilsammen var de 26 personer som oppholdt seg i en hule mellom Segelvik og Olderfjord i Kvænangen. Hun og hennes famile dro etter hvert tilbake til Frakkfjord, der alt var brent. De laget et provisorisk husvære og var der over jula. I begynnelsen av januar ble de oppdaget av tyske soldater, og de måtte også evakuere. 

Sendt sørover, via Alta
Anna forteller om da de på nytt må forlate Frakkfjord. Neste stopp var Alta.

Ventetid i Alta og videre med en gammel holk
Anna og hennes familie samt andre huleboere ble samlet opp i Alta og sendt sørover. Dette var etter at storparten av efolkninga var tvangsevakuert. Anna forteller om da hun satt på kaia i Alta. Der var også russerfanger, og hun fikke en dukke fra en av dem. 

Til Tustna på Nordmøre via Tromsø, Trondheim og Kristiansund
Under transporten sørover hadde Anna og hennes familie opphold både i Tromsø, Trondheim og Kristiansund, før de omsider kom til Tustna. Her forteller Anna blant annet om melsekken som ble borte på kaia i Tronsheim. 

Skole mm.  
Anna forteller om skolegang, deres første møte med Tustna og spørsmål om samisk språk. 

Oppholdet på Tustna
Anna gikk på skole på Tustna, og hun hjalp til i fjøset på gården der de bodde. Som takk for hjelpen kjøpte kona på gården kjoletøy og fikk sydd kjole til henne. 

Fredsdagen og tanker om hjemreise
Anna forteller om da de fikk vite at krigen er over, og vurderinger av når de skal reise hjem. 

Hjemkomst til Frakkfjord og flytting derfra

Gode minner fra Tustna
Anna har gode minner fra Tustna. Hun har vært der en gang siden, da ektemannen Oliver kjøpte sjark der i 1984. Da var Olise som de hadde bodd hos død for tre måneder siden. 

Les hele intervjuet her:

Anna Knutsen