Bloggen "1940-1960"

Etterkrigsminner fra Rustefjelbma i Tana

RustefjelbmaAv Valerius Hildonen-Nilsen 

Et bilde fra Rustefjelbma før nyhuset var ferdig bygd etter at det var blitt brent ned omkring oktober 1944. Det tok tid før nyhuset sto ferdig og de gangene vi var i Rustefjelbma hos mormor så var det i gammen vi bodde. Nå var jeg nok så liten at jeg husker ikke det. 13. oktober 1952 hadde de fått ferdig taket på nyhuset og det skulle gå enda tid før huset var innflyttingsklart. Både bror min Wilfred og jeg har bodd i gammen i Rustefjelbma i perioder av våre helt unge år.

Les mer …

En tekst som vekket minner

Fra CD presentasjon 350xAv Marion Palmer, Kvalsund  

Facebook spør hver dag hva jeg tenker på. Og det skulle de sikkert gjerne ha visst! Jeg svarer sjelden!
Men så: Akkurat i dag (26.08.2019) har jeg faktisk tenkt litt - og mest på at min kjære PAPPA faktisk ble rørt til tårer da jeg i 1988 spilte en av sangene på ANNE GRETE PREUS sitt første soloalbum - FULLMÅNE - for han på Byåsen i Trondheim.

Les mer …

Krigsminner fra Billefjord

Kart sjøflyhavn Billefjord utsnittAv Svanhild Andersen  

I november 2019 intervjuet jeg en av de eldste personene i Billefjord. Bakgrunnen for intervjuet var at det skulle være et arrangement på det sjøsamiske senteret i Billefjord (Mearrasiida, tidligere Sjøsamisk kompetansesenter), i forbindelse med at det er 75 år siden evakueringshøsten. Der skulle det blant annet fortelles om Carl Arp, som gikk fra Billefjord. Men fra hvilken kai? Det er det delte meninger om. Dette fikk jeg vite: 

Les mer …

"Den dupeste høyreblad"

Utdrag avisnavnAv Mearrasiida

Mearrasiida (tidligere Sjøsamisk kompetansesenter) har tvangsevakueringa som tema også i år, siden det er 75 år siden evakueringshøsten og brenninga av Finnmark og Nord-Troms i 1944. I en lunsjpause på senteret fikk vi høre denne fortellingen:

Alfred Bergersen i Porsanger fortalte for mange år siden: En kjent predikant og politiker kom med lokalen til Kolvik etter evakueringa. Folk stimlet sammen om han og ville høre hvordan han hadde hatt det. Han kunne fortelle: «Jeg hadde hørt om hedninger, men nå har jeg bodd sammen med hedninger. De driver med en ku og noen sauer sånn som vi har her, men så leser de Adresseavisen, den dupeste høyreblad.»

Les mer …