Bloggen "1940-1960"

Krigsminner fra Lávvonjárga

Fra NRK skjermbildeEt TV-program vekker minner

Den 19. desember 2021 viste NRK nok en episode i programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», denne gang med en mangfoldig presentasjon av Yngve Johansen som har flyttet tilbake til sitt hjemsted Lávvonjárga i Tana. Yngve fortalte om både fortid og nåtid på Lávvonjárga, og blant annet at stedet ikke ble nedbrent i 1944, slik de fleste andre steder i Finnmark ble. Hans beretning fikk Øystein Dalland, et tidsvitne fra denne tida, til å dele noen av sine minner om Lávvonjárga på Facebook. Mearrasiida har fått tillatelse til å dele denne teksten, og også Yngve Johansens svar.

Les mer …

Krigsminner fra Billefjord

Kart sjøflyhavn Billefjord utsnittAv Svanhild Andersen  

I november 2019 intervjuet jeg en av de eldste personene i Billefjord. Bakgrunnen for intervjuet var at det skulle være et arrangement på det sjøsamiske senteret i Billefjord (Mearrasiida, tidligere Sjøsamisk kompetansesenter), i forbindelse med at det er 75 år siden evakueringshøsten. Der skulle det blant annet fortelles om Carl Arp, som gikk fra Billefjord. Men fra hvilken kai? Det er det delte meninger om. Dette fikk jeg vite: 

Les mer …

Etterkrigsminner fra Rustefjelbma i Tana

RustefjelbmaAv Valerius Hildonen-Nilsen 

Et bilde fra Rustefjelbma før nyhuset var ferdig bygd etter at det var blitt brent ned omkring oktober 1944. Det tok tid før nyhuset sto ferdig og de gangene vi var i Rustefjelbma hos mormor så var det i gammen vi bodde. Nå var jeg nok så liten at jeg husker ikke det. 13. oktober 1952 hadde de fått ferdig taket på nyhuset og det skulle gå enda tid før huset var innflyttingsklart. Både bror min Wilfred og jeg har bodd i gammen i Rustefjelbma i perioder av våre helt unge år.

Les mer …

En tekst som vekket minner

Fra CD presentasjon 350xAv Marion Palmer, Kvalsund  

Facebook spør hver dag hva jeg tenker på. Og det skulle de sikkert gjerne ha visst! Jeg svarer sjelden!
Men så: Akkurat i dag (26.08.2019) har jeg faktisk tenkt litt - og mest på at min kjære PAPPA faktisk ble rørt til tårer da jeg i 1988 spilte en av sangene på ANNE GRETE PREUS sitt første soloalbum - FULLMÅNE - for han på Byåsen i Trondheim.

Les mer …